Verlof
De leerplicht stelt dat kinderen op elke schooldag naar school moeten. Bij bijzondere omstandigheden kunnen zij vrij krijgen. Dit wordt ook wel verlof of vrijstelling van de plicht tot geregeld schoolbezoek genoemd. Kinderen hoeven dan voor een dag of voor een beperkt aantal dagen niet naar school. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om terughoudend te zijn in het aanvragen van verlof. Vraag niet meer verlof aan dan echt noodzakelijk is. Het is niet in het belang van een kind om school te missen.
Vakantie onder schooltijd
Het komt regelmatig voor dat ouders een verlofverzoek aanvragen voor extra vrije dagen. De Leerplichtwet kent geen snipperdagen en stelt heel duidelijk dat vakantie onder schooltijd vrijwel onmogelijk is. Alleen als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden kan een schooldirecteur een verzoek van maximaal 10 vakantiedagen tijdens schooltijd toestaan. Het gaat om deze 3 voorwaarden, waaraan tegelijkertijd moet worden voldaan:
- Tenminste 1 van de ouders heeft een beroep met seizoensgebonden werkzaamheden, bv. in de agrarische sector of de horeca;
- Het gezin kan in geen van de schoolvakanties in één schooljaar met vakantie;
- De extra vakantie valt niet in de eerste 2 weken van het schooljaar.
Kortdurend afwezig tijdens schooltijd
We vragen je vriendelijk om afspraken bij de huisarts of tandarts zoveel mogelijk buiten schooltijd in te plannen. Dan missen leerlingen zo min mogelijk schooltijd. Lukt dat niet buiten schooltijd? Meld de afspraak dan bij de leerkracht, zodat we weten wanneer we de kinderen wel en niet kunnen verwachten op school.
Overig verlof
Er kunnen ook andere redenen zijn om verlof tijdens schooltijd aan te vragen. Op de website van de Rijksoverheid lees je daar meer over.
Procedure aanvraag verlof
- Ouders dienen via Social Schools een verzoek tot verlof in
- Daarna bekijkt en beoordeelt de directie de aanvraag
- Via de directie hoor je de uitkomst van de beoordeling, met daarbij een toelichting als dat nodig is